3 Goede redenen voor een snelle en betrouwbare hosting provider

Wat is de impact van een snelle en betrouwbare hosting service provider?

 

1. Voor je bezoekers:

Een sneller web is goed voor iedereen, maar in de eerste plaats voor de gebruikers van je site. Een snellere gebruikerservaring = meer gebruik. Een rapport door marketingbureau E-consultancy toont aan dat 74 % van de bezoekers je site verlaten als die langer dan 5 seconden tijd nodig heeft om te laden. Een studie door Amazon.com stelt dat verkopen met 1 % omlaag gaan voor elke 0,1 sec dat het langer duur om een pagina te laden.

2. Voor je ranking in Google:

Sinds 2010 houd Google rekening met de laadsnelheid van je site. In hun eigen woorden: “Snelle websites genereren een grotere gebruikerstevredenheid en verbeteren de algemene kwaliteit van het internet.” Dus geven ze aan websites die snel laden en weinig crashen een hogere ranking.

3. Voor je imago:

Snelle sites geven een betere gebruikservaring. Ze wekken vertrouwen op en dat is waarmee je je bedrijf wil associëren.

 

Ik geef een voorbeeld uit de praktijk:

Voor Headfonia organiseerde Quantum Leap onlangs een switch van de hostingproviders. Headfonia is een website die reviews schrijft over high-end koptelefoons en versterkers. Erg gespecialiseerd en duidelijk bedoeld voor een technisch onderlegd publiek. Hun website haalt 150.000 bezoekers per maand en trekt lezers uit alle delen van de wereld aan. Op elk uur van de dag en nacht zijn er wel een 30-tal bezoekers actief.

De site werd op een door henzelf beveiligde en onderhouden Virtual Private Server gehost. Dit resulteerde in een server waar ze handenvol werk aan hadden, met gemiddeld een 20-30 crashes per dag omdat het grote aantal bezoekers en een niet geoptimaliseerde WordPress-configuratie hun server zwaar belastte. Laadtijden van soms 13 seconden waren geen uitzondering. Ze besteden daardoor ook een heleboel tijd in het goed laten werken van die server, en dit ging ten koste van hun eigenlijke bezigheid, nl. het schrijven van reviews. De talrijke crashes en de soms trage reacties van hun site zorgt ervoor dat bezoekers geen optimale ervaring hadden met hun site. Ze haakten af en bleven minder lang op de artikels dan we gehoopt hadden. Bij een Google search naar bv. headphone reviews kwam Headfonia op pagina 2. En scoorden ze een 17e plaats in alle zoekresultaten.

We hebben samen bekeken hoe we deze situatie konden verbeteren en de oplossing lag … bij een snellere en meer betrouwbare hosting service provider.

Nadat we hun website overgezet hadden naar de nieuwe dedicated WordPress hostingomgeving op een ngix-server speciaal geconfigureerd voor grote bezoekersaantallen, steeg na een aantal dagen de ranking van de 17e naar de 5e plaats. De crashes bleven volledig achterwege, de bezoekers kregen een site die een laadsnelheid haalde van rond de 2 seconden. En dit eender waar ter wereld, door het gebruik van een CDN (Content Delivery Netwerk) en we zagen een verlenging van de bezoekduur van meer dan 2 minuten.

 

Let op:

Wie gebruik maakt van Shared hosting bij goedkopere providers als One.com  of GoDaddy houdt er best rekening mee dat hij de server deelt met 3 à 400 andere websites. Die dus elk hun deel van de bandbreedte gebruiken. Voor iemand met een 50-tal bezoekers per maand stelt zich niet meteen een probleem. Maar als je een paar duizend bezoekers per maand hebt en je zit met een intensieve site, dan gaat dat de laadsnelheid zeer negatief beïnvloeden.

Zelf testen of je hosting snel genoeg is?

Je kan zelf testen hoe snel je hosting is op Pingdom tools en op Sitespeed van Google. Sitespeed van Google geeft ook aanwijzingen hoe de sitespeed te verbeteren.