Hoe laat ik mijn e-maillijst groeien?
Posted by Kristof Loyens / december 9th, 2014 / No responsesHoe bouw je een e-maillijst via je website. E-mail – marketing. De basics.
Iedereen wil een e-maillijst bouwen. Ongeveer elke marketing expert zal je zeggen dat je een e-maillijst moet aanmaken en gebruiken.
Maar HOE je zo een e-maillijst nu eigenlijk aanlegt. Dat zegt men er nooit bij. Kristof van Quantum Leap geeft u vandaag het antwoord op volgende vragen.
2. Waarom een e-maillijst bouwen?
3. Dus hoe begin je met het opbouwen van je e-maillijst?
4. Welke e-mail marketing service moet ik gebruiken?
5. Hoe je e-maillijst laten groeien?
We zullen beginnen met een beschrijving.
Wat is nu eigenlijk zo’n e-maillijst…
1. Wat is een e-maillijst?
Een e-maillijst is een lijst van e-mailadressen van gebruikers van je website die vrijwillig intekenen om e-mail updates te ontvangen in een e-mail nieuwsbericht.
Het geeft je de mogelijkheid om in contact te treden met bestaande en nieuwe klanten op een regelmatige basis. (wekelijks, maandelijks, speciale gelegenheden).
Je kan e-mail nieuwsberichten sturen omtrent nieuwe producten, speciale gelegenheden, promoties of zelfs speciale kortingen geven aan je emaillijst inschrijvers.
2. Waarom een e-maillijst bouwen?
In veel gevallen is e-mail marketing nog vele malen efficiënter dan sociale netwerken.
Je contacteert mensen die er zelf voor gekozen hebben om op te hoogte te blijven van je merk of product.
E-mails leveren in mijn ervaring. (e- mailcampagnes voor Grohe, Test-Aankoop, Nissan) 10x meer clicks op dan via social media. In andere woorden. Social media clicks kosten veel meer moeite.
Waarom E-mail zoveel beter presteert? E-mail is prive en veel persoonlijker.
Er zijn nog meer redenen waarom e-mail beter scoort.
- Gegarandeerd bereik: Twitter en Facebook updates zorgen ervoor dat veel mensen gewoon door de aard van twitter en Facebook veel statusupdates mislopen. Mensen checken hun e-mails veel zorgvuldiger dan hun statusupdates op FB of Twitter.
- Toegankelijkheid en eigendom: Je account op FB of twitter kan op elk moment door die bedrijven opgezegd worden. Je verliest al je volgers en connecties.
E-mail lists bewaar je makkelijk op je eigen computer en je kan er later altijd op terugvallen. Zelfs als FB of Twitter in de toekomst vervangen worden door een ander medium.
Ook belangrijk is dat je jezelf niet limiteert tot 140 karakters. In je nieuwsbrieven kan je veel uitgebreider ingaan op je product of promotie dan bv. In de 140 karakters die twitter je biedt.
E-mailberichten die een werkelijke informatieve waarde hebben voor de klant zijn onklopbaar op het vlak van bereik.
Als de klant het gevoel krijgt dat hij alleen maar reclame ontvangt zal hij snel afhaken. Hierbij komt het erop aan goede copywriting in te schakelen en onderwerpen aan te snijden die een meerwaarde bieden voor je e-mailcontacten. - Betere targeting: Met targeting bedoelen we “ je mailcampagnes uitsturen naar die contacten die je wil bereiken.
Je kan gericht je nieuwsbrieven versturen naar verschillende landen, postnummers, beroepen of mensen die een bepaald product al gekocht hebben” dit is alleen afhankelijk van de gegevens die voorhanden zijn in de e-mail lijst.
bv. Je doet een promotie in een bepaalde winkel op een bepaalde locatie. Je kan dan gericht een e-mailcampagne opzetten naar mensen met hetzelfde postnummer van de locatie van je winkel. - Meer omzet: Samengevat kan je stellen dat wanneer -je een beter bereik hebt, -de opmerkzaamheid van je contacten hebt, en de mogelijkheid om heel specifiek je boodschap te richten hebt; Je ook meer omzet zal genereren.
3. Dus hoe begin je met het opbouwen van je e-maillijst?
Eerst en vooral moet je een keuze maken om een betrouwbare e-mail service provider te kiezen.
Dit zijn bedrijven die zich specialiseren in het afleveren van e-mailberichten in de inbox van je contacten. Zij doen er alles aan om in regel te zijn met internationale/nationale regelgeving en spam aanbevelingen (bv. Spamassasin) zodat je zeker bent dat het grootste deel van je e-mailberichten in de inbox van je contacten terechtkomt in plaats van in hun spamfolder.
Deze bedrijven spenderen een groot deel van hun resources aan het correct afleveren van e-mailcampagnes bij de klant. Het is onmogelijk om dat als kleine ondernemer zelf te doen.
Probeer zelf eens 500 e-mails tegelijk te versturen via een Telenet account. Telenet zal meer dan waarschijnlijk je account blokkeren en al je e-mails tegenhouden nog voor ze in de inbox van je contacten terechtkomen. Waarna je een mailtje krijgt van Telenet om te checken of je mailaccount nog voldoende beveiligd is en toch niet gebruikt wordt om spam te versturen.
Pak het dus van in het begin professioneel aan en werk met een e-mail service provider.
4. Welke e-mail marketing service moet ik gebruiken?
Er zijn er een heleboel. Je keuze moet afhangen van de prijs en de aangeboden mogelijkheden die je nodig hebt in je campagne.
Een van de grootste e-mail service providers wereldwijd. Het laat je toe emails te versturen (duh), subscribers te beheren en de resultaten te volgen in overzichtelijke rapporten.
Je hebt de mogelijkheid om autoresponders in te stellen voor inschrijven en uitschrijven, automatisch e-mailcampagnes te maken van je laatste blogposts en je contacten te bereiken op basis van locatie, leeftijd, e-mailprovider etc etc.
Een eigen e-mail template aanmaken is erg makkelijk.
Aweber kost de eerste maand slechts 1 dollar dus je kan een maand lang proberen of de service je bevalt.
Mailchimp:
Een andere grote speler op de gespecialiseerde e-mail marketing service markt is Mailchimp.
Mijn persoonlijke favoriet en degene die ik ook gebruik voor mijn klanten.
Alleen al voor het gebruiksgemak om zelf je e-mail layouts te maken en de goede (engelstalige) tutorials op hun website zeker een aanrader.
Wat me het meest bevalt bij Mailchimp is het feit dat ze dezelfde mogelijkheden bieden als Aweber, maar dat hun service gratis is tot de eerste 2000 contacten en 12.000 e-mails verzenden per maand. (onder bepaalde voorwaarden zoals bv. Een Mailchimp badge die onderaan elke e-mailcampagne meegestuurd wordt.)
De diensten worden betalend eens je over de 2000 contacten gaat.
Flexmail is een derde grote speler die gelijkaardige functionaliteit aanbied als Mailchimp en Aweber.
Bij hun valt me vooral op dat ze Nederlandstalige opleidingen geven in heel het land.
Andere voorbeelden van e-mail marketing services zijn Campaignmonitor, GetResponse.
Als je een keuze gemaakt hebt met wie je in zee gaat als e-mail marketing service kan je beginnen met je e-maillijst te laten groeien.
5. Hoe je e-maillijst laten groeien?
Je laat je e-maillijst groeien door op je website e-mail sign-up forms te integreren.
Het succes van je e-mail lijst hangt ervan waar je ze plaatst en wat je je gebruikers ervoor in ruil biedt.
Dit kan op verschillende manieren:
De meest succesvolle manier om inschrijvers te krijgen op je maillijst is de Pop-Up:
In ruil voor toegang tot bepaalde content, een ebook of eender welke freebee laten je bezoekers hun e-mailadres achter. Daarna krijgen ze toegang tot de aldus verkregen freebee.
Deze vorm van popups moeten natuurlijk uitgebreid getest worden waar je ze integreert in de website. Het is niet de bedoeling dat de gebruiker afhaakt omdat hij al onmiddellijk een popup over het hele scherm krijgt zonder dat hij ook nog maar een mogelijkheid gehad heeft om zelfs maar van de gratis inhoud te “proeven”.
Het best werkt deze methode als men de popup laat verschijnen op het einde van een webpagina/blogpost en de gebruiker al een paar keer gescrolled heeft. Het is mogelijk om dit via code te detecteren en op het juiste moment de gebruiker nog iets langer op de website te houden door hem iets gratis aan te bieden.
Floating Footer Bar:
Je kan aan de onder/bovenkant een floating footer bar toevoegen met de mogelijkheid om in te schrijven op je nieuwsbrief.
Ongeacht waar de gebruiker scrolled of op welke pagina hij ook terechtkomt. De floating bar volgt en bied altijd de mogelijkheid om in te schrijven op de nieuwsbrief.
Op die manier krijgt de gebruiker onafhankelijk van waar hij ook op de website terechtkomt altijd de mogelijkheid om zich in te schrijven op je nieuwsbrief.
(google search stuurt een gebruiker niet noodzakelijk naar de homepage, maar vaker naar een specifieke pagina/blogpost met relevante inhoud op de site, het is dus cruciaal dat die gebruiker ook op die pagina de mogelijkheid heeft om zich in te schrijven op je mailing lijst).
Slide ins –Slide ups:
Mijn favoriete manier om extra inschrijvers te verkrijgen.
Misschien niet de meest intrusieve maar daardoor ook de minst vervelende voor de gebruikers. Slide-ins zijn formulieren die inglijden op je website rechts of links beneden. Ze worden over het algemeen als minder storend ervaren dan popups of floater bars.
Contact formulieren:
Eender welk contactformulier (offerte-aanvraag, contactname, een comment posten op een blog) zou een mogelijkheid moeten bevatten om in te schrijven op de e-maillijst om je nieuwsbrief te ontvangen. Dit kan eenvoudig aan de hand van een checkbox met de tekst.
b.v. Ja ik wil op de hoogte blijven van toekomstige berichten van “de naam van je website of merk”. En een tweede checkbox die refereert naar de algemene voorwaarden en privacybeleid op je website.
Essentieel is natuurlijk dat je op regelmatige basis met je e-mail contacten communiceert.
Dit moet niet elke dag maar kan wekelijks, dagelijks of bij speciale gelegenheden zijn. Een goed uitgewerkte e-mail-marketingplanning helpt je daarbij.
Niet elke e-mail campagne moet promotionele doelstellingen hebben. Je kan op talloze manieren een meerwaarde bieden voor je contacten op je mailinglijst.
Dit kan door hen advies te vragen, tips te geven, of gewoon verjaardagswensen te sturen op hun verjaardag. etc.
Hopelijk heeft deze blogpost jullie meer inzicht gegeven in de basics van een e-mail marketing campagne.
Quantum Leap en CoDrivers kunnen u natuurlijk altijd helpen bij het opstellen van uw mailcampagnes, de integratie van de formulieren in uw websites of het uitwerken van een e-mailmarketing plan.
Geef een reactie