Wat met je website bij overlijden? 4 praktische tips.

Je hebt voor je onderneming een eigen domeinnaam, een Google-account, sociale media, …. Je kan zelf overal inloggen wanneer je maar wil. En je websitedomein is jouw eigendom. Super. Maar wat als je overlijdt? Het is dan wel een worstcasescenario, je bent er toch maar beter op voorbereid. Je wil je opvolger, je medewerkers, je familie en je websitebeheerder die kopzorgen wel besparen, toch? Wat met je website bij overlijden? Onze tips!

1. Bewaar je inloggegevens

Natuurlijk moet je aan je privacy en veiligheid denken. Je strooit je gevoelige gegevens niet overal rond, dat is logisch. Maar schrijf ze wel ergens op. Voorzie een (beveiligd) documentje op je laptop en/of pen de inloggegevens voor je website, domeinbeheer, Google, sociale media, enz. neer op papier en leg het op een veilige plek. En vertel vervolgens énkel een paar personen die je 100 % vertrouwt waar dit dan te vinden is.
Door de – terechte – strenge beveiliging, is het namelijk erg moeilijk om na de feiten toegang te krijgen tot je accounts. Noteer trouwens niet enkel je e-mailadres en wachtwoord, maar ook je telefoonnummer, beveiligingsvragen plus antwoorden en eventuele andere herstelmethodes om in te loggen. Hetzelfde geldt voor bank- en verzekeringsgegevens. Je weet maar nooit.

2. Deel contactinformatie

Je familielid of vriend mag dan beschikken over je inloggegevens. De kans is groot dat zij niet gespecialiseerd zijn in websitebeheer. En ze weten dan totaal niet waar te beginnen als jij er niet meer bent. Ook dat probleem kan je oplossen.
Zorg ervoor dat je naasten weten wie ze precies moeten contacteren als het noodlot toeslaat, zodat ze contact kunnen opnemen met een professional – je websitebouwer of -beheerder – die wél weet wat te doen. Zo kan het eigendom van de domeinnaam indien nodig vlot overgedragen worden.

3. Maak je wensen bekend

Mag de website na je dood offline gehaald worden? Mag iemand anders de pagina’s beheren? Wat je specifieke wensen ook zijn omtrent je zaak en website, zorg ervoor dat de nodige mensen hiervan op de hoogte zijn. Ook dit zet je best op (digitaal) papier.

4. Update de info geregeld

Nu heb je er misschien 10 jaar geleden al aan gedacht om het nodige te noteren, maar op al die tijd kan er heel wat veranderd zijn. Mogelijk heb je je wachtwoord moeten vernieuwen. Of wie weet, heb je intussen een nieuw e-mailadres of een andere betaalmethode. Check dus regelmatig alle gegevens die je bewaard hebt. Zo speel je op zeker.

Aan de slag!

Vermijd problemen met je accounts en website na je overlijden. Maak er meteen werk van.

Advies nodig voor je website? Contacteer Quantum Leap.